logo

Hur fungerar Ehandel.se Analytics?

1. Du vill veta mer

Hur presterar din e-handel mot andra i din bransch eller svensk e-handel generellt?

2. Registrera dig

Vi använder din Google Analytics-data för att sammanställa statistiken. Du bara väljer vilka av dina profiler i Analytics som är webbutiker.

3. Vi granskar ditt konto

Vårt system kontrollerar datatillgång och att allt fungerar och om din butik ej är kategoriserad gör vi även detta. Din data aggregeras och hålls anonym för att din butik inte ska kunna identifieras av andra användare.

4. Välkommen!

Du får tillgång till datan för hela e-handeln och alla kategorier tack vare att du delar med dig av din egen.

5. Vi lägger till din statistik

I varje kategori visar vi bara aggregerad data när vi har tillräckligt många butiker anslutna. Detta för att aldrig avslöja någon e-handlares data publikt.

6. Följ trenderna och jämför din butik

Varje dygn läser vi in ny data. Går det dåligt? - Det kanske inte bara är för dig utan någon säsongsvariation. Jämför dig med medelvärdet i din bransch.

7. Gå ur när du vill

Om du tycker tjänsten är dålig eller om du inte vill fortsätta dela din statistik klickar du bara på en knapp och vips tar vi bort din data. Du får dock inte se datan från andra butiker längre.


Vad för data kan jag se som medlem?

När ditt konto är godkänt så får du tillgång till datan, denna påminner i stort om hur Google Analytics fungerar. Den stora skillnaden är att du kan se data för många webbutiker aggregerade och få en känsla för trender för hela svensk e-handel eller en specifik bransch.

Här är ett exempel på variabler vi mäter:

Ordrar, Intäkter, Intäkt per besök, Besök, Unika besök, Sidvisningar, Bouncerate, Laddtid, Tid spenderad på sidan, Snittorder, Intäkt per besök, Andel nya besök, Mobiltrafik, Webbläsarandelar


Vanliga frågor och svar

Är det gratis?

Ja, tjänsten är värdelös om inte du delar din just din data. Därför tar vi inget betalt för den då värdet ligger i att så många som möjligt delar med sig av sin data.

Är det säkert?

Ja, vi har lagt mycket resurser på att bygga ett säkert system som tar hänsyn till att du lämnar ifrån dig din allra hemligaste data. Servern med all statistikdata ligger skild från den publika tjänsten och mellan dessa servrar kommuniceras det endast åt ett håll för att undvika säkerhetshål. Det ska dock poängteras att användarvillkoren innebär att du delar med dig av din data på egen risk även om vi gjort allt i vår makt för att bygga ett säkert och stabilt system som minimerar säkerhetsrisker.

Jag vill inte dela med mig av min statistik - kan jag få se datan ändå?

Nej, om tjänsten var öppen för alla och ingen behövde dela med sig av statistik skulle tjänsten bli helt värdelös utan anslutna e-handlare. Sharing is caring, om du inte vill dela med dig får du heller inget tillbaka.

Vad tjänar jag på att ansluta mig?

Det kan bara du avgöra. Vi vet att många e-handlare ibland har svackor eller toppar som är svåra att förklara. Ofta kan man dra slutsatser från egen datan men makrofaktorer såsom säsong, väder, helgdagar och liknande är svåra att ta in i beräkning även om man kan göra antaganden. Vårt mål är att du ska få ett benchmark att jämföra dig med och även kunna se om du ligger rätt med gällande trender i din bransch.

Vad kan jag se för data?

De mätvärden vi mäter idag är bland annat trafik, sidvisningar, konvertering, snittorder, mobiltrafik och en hel del annat. Vi jobbar dock hela tiden på att utöka antalet mätvärden så har du några bra förslag kontakta oss gärna.

Säljer ni min data vidare?

Nej, men vi använder den aggregerade branschdatan för att förädla vår tjänst Ehandelsindex. Dock använder vi aldrig data i en kategori som bara har få anslutna butiker, vi jobbar bara med aggregerad och anonym data där du som enskild butik aldrig kan identifieras.

Kan en konkurrent se min statistik?

Nej, det är inte möjligt. Han kan dock (om han har ett konto) se hur snittet för butikerna i er gemensamma bransch ligger. Det kräver dock att han ansluter sin butik och då kan du också få en bättre bild av snittet i er bransch. Alla vinner!

Varför gör ni detta?

För att skapa bra statistik för svensk e-handel som vi kan skriva nyheter om på Ehandel.se men också för att skapa den bästa statistiktjänsten för svensk e-handel som kan förutspå utvecklingen för e-handel nästan i realtid. Dessutom är det roligt!


© Ehandel.se 2019